luni, 22 octombrie 2012

Berea germana


Berea este o parte importantă a culturii germane. In Germania gasiti peste 5000 marci de bere si in jur de 1500 de berarii.
Pentru strainii care intra intr-un ''Getränkemarkt'',

 (magazin cu bauturi un exemplu este http://www.biershop-bayern.de) si vor sa cumpere bere le va fi foarte greu sa aleaga fiindca nu vor fi obisnuiti cu termenii si cu denumirele pentru sortimentele de bere care se gasesc in Germania, de aceea as vrea sa fac o scurta prezentare a celor mai importante sortimente de bere care se gasesc pe piata germana:
1. Cea mai consumata bere in Romania este berea blonda filtrata in Germania aceasta bere se numeste Helles, Pilsner sau Lagerbier.
Helles- este o bere blonda filtrata de fermentatie joasa cu un gust placut in care hameiul nu se simte atat de puternic ca la o bere Pilsner (care este mai amaruie) Helles se trage de la cuvantul german Hell care inseamna deschis. Aceasta bere este specifica Bavariei.
Pilsner-este o bere blonda filtrata cu gust amariu , numele de Pilsner si se trage de la orasul Plzen locul unde a fost produs pentru prima oara.
Lagerbier – este tot o bere blonda nefiltrata cu un gust amarui asemanatoare cu ce a berii Pilsner doar ca este o bere mai slab alcoolizata
2. Berea bruna acest sortiment de bere se caracterizeaza prin culoarea ei bruna ingermania exista mai multe sortimente de bere bruna cea mai cunoscuta este Dunkelbier, Altbier, Bock.
Dunkelbier – este o bere bavareza cu gust placut de hamei si mai putin amaruie. Nu este o bere foarte tare avand gradul de alcool intre 4,5-5.2 %.
Altbier – este o bere specifica vestului Germaniei cu gust puternic de malt, este o bere delicata si amaruie.
3.Berea neagra sau Schwarzebier- este obere dulce, caramelizata cu gust de cafea.Are un gust pronuntat de malt prajit, culoare inchisa cu spuma abundenta. Gradul de alcoolemie este intre 4,5-5,5 %.
4. Berea alba – denumita in germania Weissbier este o bere din obtinuta din grau.
Weisbier – este o bere obtinuta din grau, si aceasta bere are mai multe sortimente:
Heffeweissbier – daca sunt imbuteliate cu drojdie, aceste beri sunt nefiltrate.
Dunkel Weissbier – cele de culoare maronie (nefiltrate)
5. Berile nefiltrate in aceasta categorie se regasesc beri din toate celelalte sortimente, nefiltrate blonde, albe, brune, ca si exemple : Heffeweissbier, Kelerbier (bere nefiltrata cu gust intens de hamei ).
Este bine de precizat ca toate berile din Germania trebuie sa respecte ''legea puritatii berii'' denumita Reinheinsgebot. Aceasta lege a fost infiintata in 1516 in Landul Bavaria mai exact in orasul Ingolstadt (renumita acum pentru uzinele marcii auto ''Audi'' ) prin aceasta lege se preciza ca ingredientele din care se face berea sa fie doar apa, malz si hamei. In 1993 germanii au revizuit aceasta lege iar la aceste trei ingrediente au adaugat si drojdia de bere , ingredient care nu exista in anii cand a fost data legea din 1516, noua lege se numeste Vorläufiges Biergesetz .
Printre berile pe care am reusit sa le degust de cand sunt in Germania cea mai buna din punctul meu de vedere este berea Erlkönig Extra-Hell
 Este o bere blonda cu un gust foarte placut, nu este o bere amara dar in schimb este o bere cu un grad mare de alcoolemie 5,5% (tare pentru o bere blonda care in general au un grad de alcoolemie de 4,0%-5,00%).
O alta bere care mi-a placut este Hohenthanner, este tot o bere blonda cu un gust placut este o bere foarte putin amaruie.

Sper ca v-am captat interesul pentru berea germana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu