vineri, 7 iunie 2013

Sute de mii de locuri de munca libere in Germania! Cum te angajezi?


Cererea de forta de munca din Germania a atins cel mai inalt nivel din ultimii sase ani, ceea ce i-a facut pe angajatori sa scoata la concurs pe piata europeana a muncii peste 300.000 de posturi pentru care cauta salariati pe portalul de recrutare EURES. Majoritatea posturilor vacante sunt in sectorul sanatatii, al constructiilor sau in cel alimentar, dar angajatorii cauta si personal inalt calificat. Si desi Germania este unul dintre statele europene care a mentinut restrictiile pe piata muncii pentru romani, orice lucrator din Romania se poate angaja in aceasta tara in baza unui permis de munca.
Agentia de stat pentru ocuparea fortei de munca a anuntat, ieri, ca angajatorii germani se confrunta cu mari dificultati in a ocupa locurile de munca vacante, in prezent acestia inregistrand la institutia publica zeci de mii de posturi vacante.
Problema lipsei fortei de munca autohtone a devenit o problema serioasa la Berlin, in conditiile in care presa germana scria recent ca Guvernul condus de Angela Merkel intentioneaza sa lanseze o campanie de angajare a tinerilor europeni din tari aflate in criza, pentru a preveni un deficit al fortei de munca.
 
Reprezentanti ai partidului crestin-democrat (CDU) al cancelarului german au infiintat un grup de experti pentru a studia modalitatile de a incita tinerii sa vina sa se instaleze in Germania.
 
"Este mai bine sa importam mana de lucru din Europa decat sa schimbam legile privind imigratia din alte regiuni ale lumii", declara recent un reprezentant al partidului.
 
Pe de alta parte, angajatorii din Germania au inregistrat pe portalul de recrutare la nivel european EURES peste 300.000 de joburi pentru cetatenii din UE care vor sa lucreze intr-o companie germana.
 
Portalul EURES ofera celor interesati, pe langa informatii despre conditiile de munca si costurile vietii din toate cele 27 de state europene sau recomandari legislative din domeniul angajarilor, si cea mai bogata oferta de joburi vacante la nivel european.
 
Pe scurt, orice angajator din oricare stat UE, care vrea sa recruteze angajati din alte state membre, fie posteaza anunturile pe EURES, asteptand sa fie contactat de cei in cautarea unui loc de munca, fie cauta el printre CV-urile depuse de solicitantii unui loc de munca in Uniune.
 
Dupa ce ti-ai facut in prealabil un cont si ti-ai postat CV-ul, ai posibilitatea sa navighezi pe site, sa vezi oferta de joburi si sa iei legatura cu angajatorii pentru care ai vrea sa lucrezi.
 
Cum te agajezi in Germania, desi Berlinul a extins restrictiile pe piata muncii si in 2011?

Germania este a doua destinatie in care romanii vor sa plece la munca in strainatate, dupa Marea Britanie. Si chiar daca guvernul de la Berlin a mentinut restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari, anul trecut aproximativ 100.000 de romani au lucrat in Germania, in baza contractelor pentru lucratori sesonieri.
 
Si pentru anul in curs, Germania a aprobat un contingent de 150.000 de locuri de munca sezoniere, care ar putea fi ocupate de lucratorii romani.
 
Desi la jumatatea anului trecut, Germania anuntase ca a decis sa liberalizeze, din 2011, piata muncii pentru lucratorii sezonieri, acest lucru se intampla doar pentru lucratorii din Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia si Ungaria, care nu mai au nevoie de aprobare pentru munca sezoniera.
 
In cazul romanilor, bulgarilor si croatilor, lucratorii sezonieri vor avea nevoie, in continuare, de aprobare.
 
Orice roman se poate angaja in Germania, dar doar dupa obtinerea unui permis de munca. Romania mai are, de asemenea, incheiate cu Germania trei acorduri bilaterale incheiate pentru lucratori sezonieri si ajutor casnic, pentru lucratori oaspeti si pentru lucratori detasati in baza contractelor de prestari servicii.
 
De asemenea, Romania ia parte anual la programul pentru studentii care vor sa munceasca in Germania in perioada vacantei de vara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu