vineri, 17 ianuarie 2014

''Hamburg orasul verde''

Hamburg este primul oras din Europa care interzice accesul masinilor in centrul orasului. Alternative? Transportul public, bicicleta sau mersul pe jos. 
Autoritatile din Hamburg au anuntat azi aprobarea planului pentru interzicerea masinilor in centrul orasului pana in anul 2034! E pare dintr-un plan extrem de ambitios denumit: "Reteaua verde", in care 40% din oras va fi acoperit de parcuri, gradini, terenuri de joaca, zone recreationale si cimitire. Reprezentanta Primariei din Hamburg, Angelika Fritsch, a spus ca "in 15-20 de ani va fi posibila explorarea orasului exclusiv pe bicicleta sau pe jos". 
Hamburg are probleme cu inundatiile si cu ridicarea temperaturii din oras in ultimii 60 de ani. Asta se intampla din cauza emisiilor CO2 ridicate. 
Sunt critici la noul proiect din Hamburg, oameni care sustin ca spatiul putea fi folosit pentru construirea de case noi sau pentru centre comerciale si de birouri, insa directorul Institutului International Economic din Hamburg crede ca un oras mai verde va atrage "oameni mai educati si competenti". 
Hamburg nu e singurul oras care se ocupa de interzicerea masinilor din oras. Paris a fost primul oras care a testat centrul fara masini, insa momentan sunt studii si se cauta solutii pentru trafic. 
Mai mult, Uniunea Europeana are in plan interzicerea totala a masinilor in oras pana in 2050.

Românii, al doilea cel mai mare grup de noi imigranți în Germania

Românii sunt al doilea cel mai mare grup de imigranți nou-sosiți în Germania în prima jumătate a acestui an, pe primul loc aflându-se polonezii, iar pe cel de-al treilea, bulgarii, informează Novinite, potrivitAgerpres

Circa două treimi din nou-sosiți în Germania în prima jumătate a lui 2013 au provenit din state membre ale Uniunii Europene, cel mai mare număr de imigranți venind din Polonia (93.000), urmată de România (67.000) și Bulgaria (29.000), potrivit unor date provizorii ale Oficiului Federal de Statistică.

În total, în primele șase luni, 555.000 de persoane au imigrat în Germania, o creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, circa 349.000 de persoane au părăsit această țară, cifră în creștere cu 10%.

S-a înregistrat o majorare semnificativă a numărului de imigranți din state lovite de criză din Europa de Sud, precum Italia (creștere cu 41%, ajungând la 26.500), Spania (39%, 15.500) sau Portugalia (26%, 7.300). În schimb, numărul de imigranți greci a scăzut cu 4,5%, precizează Oficiul de Statistică.

În ceea ce privește numărul de sosiri din state din afara Uniunii Europene, numărul de imigranți din țări precum Siria, Libia și Somalia a crescut semnificativ în prima jumătate a anului.

Numărul imigranţilor români şi bulgari în Germania a crescut cu 20%

Din cei peste un milion de imigranţi veniţi în Germania în 2012 (cu 14% mai mulţi decât în 2011), aproximativ 117.000 au fost români şi 59.000 bulgari, ceea ce reprezintă o creştere de 20% faţă de 2011, se arată în raportul federal privind migraţia.
Migraţia din ţările sud-est europene a declanşat, în ultimul timp, dezbateri politice aprinse. Municipalităţile şi comunele din Germania se tem că, după ridicarea restricţiilor de la 1 ianuarie 2014, nu vor avea suficiente fonduri pentru a face faţă numărului în creştere de imigranţi, scrie Rheinische Post.
Guvernul landului Renania de Nord-Westfalia a decis, marţi, să acorde un sprijin anual în valoare de 7,5 milioane de euro localităţilor care se vor confrunta cu dificultăţi din cauza numărului mare de imigranţi din Europa de Est.
Pe de altă parte, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetare a Pieţei Muncii, imigranţii din România şi Bulgaria sunt, în cea mai mare parte, bine integraţi. Rata şomajului în cazul lor este de 7,4%, sub nivelul mediu din Germania, de 7,7%.
Autorităţile germane se aşteaptă la o creştere a numărului de muncitori din cele două ţări, după 1 ianuarie, mai notează Rheinische Post.
Cancelarul german, Angela Merkel, a decis, la 8 ianuarie, crearea unei comisii care să analizeze posibilitatea introducerii unor garanţii legale pentru limitarea "turismului pentru beneficii sociale", în încercarea de atenuare a disensiunilor din cadrul noii coaliţii guvernamentale.
Partenerii de coaliţie din landul Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), au avertizat în ultimele săptămâni că imigranţi săraci din state estice membre ale Uniunii Europene ar putea veni masiv în Germania pentru a beneficia de sistemul generos al indemnizaţiilor sociale. Mai multe state membre UE, inclusiv Germania, au fost nevoite să elimine de la 1 ianuarie 2014 restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari.
Partidul Social-Democrat (SPD, de stânga), însă, aliat cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel, inclusiv cu filiala bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU), în noua coaliţie guvernamentală bipolară din Germania, a denunţat retorica antiimigraţie, considerând că temerile exprimate sunt exagerate.
Pe fondul disensiunilor din cadrul coaliţiei de uniune naţională, CSU a cerut măsuri dure pentru evitarea fraudelor în sistemul indemnizaţiilor sociale.
În prezent, există divergenţe între Comisia Europeană şi Germania privind condiţiile de acordare a ajutoarelor sociale pentru imigranţii din ţările membre UE.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/numarul-imigrantilor-romani-si-bulgari-in-germania-a-crescut-cu-20prc_1358641.html#ixzz2qeYYltLj
Follow us: @realitatea on Twitter

joi, 16 ianuarie 2014

Din 1 ianuarie 2014 pot lucra fara restrictii in Germania .

De la 1 ianuarie 2014, romanii si bulgarii sunt liberi sa-si caute un loc de munca in orice tara din UE. In fine, la 7 ani de la aderarea la Uniune nu vom mai avea nevoie de permise speciale de munca sau, mai rau sa acceptam sa lucram la negru in tarile care pana acum au mentinut restrictii pentru romani.
Tarile care au ridicat la 1 ianuarie 2014 restrictiile pe piata muncii pentru romani:
- Austria
- Belgia
- Franta
- Germania
- Luxemburg
- Malta
- Marea Britanie
- Olanda
- Spania (unde restrictiile nu existau initial, dar au fost introduse in 2011 din cauza crizei)
In restul Uniunii Europene romanii aveau deja dreptul sa munceasca fara vreun permis special. O situatie speciala este in Elvetia, care nu e membra a UE, astfel ca poate prelungi restrictiile chiar si pana in 2019.