marți, 12 februarie 2013

EXERCITAREA DREPTULUI DE SEDERE ÎN REPUBLICA FEDERALĂ GERMANIA


Proceduri de înregistrare

De la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, cetăţenilor români le sunt aplicabile prevederile Directivei 2004/38 privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora. De la acea dată, cetăţenii români au aceleaşi drepturi de acces şi de rezidenţă pe teritoriul Germaniei, ca şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, cu excepţia accesului pe piaţa forţei de muncă.

Dacă sunteţi cetăţean român, ca şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, trebuie să prezentaţi la frontieră cartea de identitate sau paşaportul pentru a fi admişi pe teritoriul Germaniei.

La fel ca şi cetăţenii germani trebuie să vă înregistraţi la Oficiul de Evidenţă a Populaţiei din oraşul în care doriţi să vă stabiliţi domiciliul în Germania. Cererea de acordare a dreptului de şedere se depune la autoritatea pentru străini locală (Ausländerbehörde) care are competenţa de a elibera adeverinţa privind dreptul la libera circulaţie şi la alegerea domiciliului/UE (Freizügigkeitsbescheinigung), Cererea va fi însoţită de dovezi cu privire la scopul şederii (muncă, studiu etc), mijloacele financiare şi asigurarea medicală.
Membrii de familie care nu sunt cetăţeni ai UE trebuie să se înregistreze în cazul în care intenţionează să rămână în Germania pentru o perioadă mai mare de 3 luni.

Dacă aveţi cetăţenie română puteţi rămâne în Germania până la 3 luni, necondiţionat.
Pentru a vă exercita dreptul de şedere pentru perioade mai lungi de 3 luni, va trebui să:
  • aveţi un loc de muncă sau desfăşuraţi o activitate independentă;
  • dispuneţi de suficiente resurse pentru a vă întreţine pe dumneavoastră precum şi pe membrii familiei dumneavoastră şi să aveţi o asigurare medicală valabilă pentru dvs. şi pentru membrii de familie care vă însoţesc;
  • urmaţi cursurile unei instituţii de învăţământ recunoscute din Germania (inclusiv cursuri de formare profesională) şi să aveţi o asigurare medicală cuprinzătoare pentru dvs. şi pentru membrii de familie care vă însoţesc;
  • fiţi membru de familie care însoţeşte sau se alătură unui cetăţean al Uniunii Europene care îndeplineşte una sau mai multe din condiţiile prevăzute la punctele 1, 2 sau 3.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu